Sanacija temelja

Sanacija temelja – uvodni dio

SANACIJA TEMELJA

 

Bez obzira da li ste investitor, arhitekt, projektant konstrukcije, nadzorni inženjer ili projektant, ukoliko imate interes za temu sanacije temelja, vjerojatno ste se u vašem dosadašnjem radu susreli s ovim i ne tako malim problemom. Kada se pojavi potreba za provođenjem sanacije temelja, očito je da je došlo do pojave neprihvaćenih ukupnih i/ili diferencijalnih slijeganja objekta. Bez obzira da li se radi o manjem privatnom, stambenom ili poslovnom objektu ili o infrastrukturnom objektu, problem nije zanemariv i treba mu se pristupiti s povećanom pažnjom.

 

Sanacija temelja

 

Kada govorimo o uzrocima, oni mogu biti raznoliki: prekoračenje dopuštenih opterećenja na dijelu građevine, prevelika slijeganja temeljnog tla, promjena režima podzemnih voda, utjecaj oborinskih voda, konsolidacija i vremenska slijeganja tla, potkopavanje uz temelj, nadograđivanje objekta ili promjena statičkog sustava objekta itd. Osim toga, moramo biti svjesni da ponekad i uz opsežna i kvalitetna istraživanja nismo uvijek u mogućnosti dobiti realnu „sliku“ temeljnog tla. Moramo biti svjesni kako je tlo jedno od onih materijala kojeg ne proizvodimo i ne kontroliramo (kao npr. beton, čelik, armaturu itd.), već je ono postojeće i „ugrađeno“, a ispitivanjima pokušavamo što preciznije odrediti njegove parametre i predvidjeti njegovo ponašanje.

 

Sanacija temelja

Kako bi se provela sanacija temelja potrebno je najprije pronaći uzrok oštećenja temeljne konstrukcije i provesti detaljna geotehnička istraživanja i ispitivanja. S obzirom na to da se radi o već izvedenoj građevini koja je najčešće u funkciji, tehnologiju i vrstu ispitivanja potrebno je prilagoditi stanju na terenu. Poželjno je koristiti neinvazivne metode; manje mobilne bušače garniture, koristiti DPL ispitivanje te odabrati tip ispitivanja kako bi objekt i dalje bio u funkciji kako za vrijeme tako i nakon ispitivanja. Neophodno je odrediti uzrok oštećenja, geometriju i vrstu temelja (dubina, širina, vrsta, građa), značajke temeljnog tla te sve ostale parametre koji su potrebni za daljnji korak – izradu projekta.

 

Sanacija temelja

Kada govorimo o sanaciji temelja već za vrijeme izrade projektne dokumentacije potrebno je razmišljati o tehnologiji i načinu izvedbe. Već kod izrade projekta potrebno je vidjeti koja je tehnologija prihvatljiva i moguća kako bi se provela sanacija temelja. Da li je moguće odabrati neku od tehnologija kojom će se provesti sanacija temelja, a da objekt i dalje bude u funkciji? Kolike su razlike u cijeni pojedinih tehnologija i da li je ta razlika manja od troškova zatvaranja objekta?

Sanacija temelja može se izvesti primjenom više tehnologija, a najčešće korištene su:

– sanacija temelja podbetoniranjem
sanacija temelja mlazno injektiranim stupnjacima (Jet Grouting)
– sanacija temelja mikropilotima
sanacija temelja ekspandirajućim smjesama

Svaka od ovih tehnologija kojom se provodi sanacija temelja ima svoje prednosti i nedostatke, a detaljniji opis slijedi u jednom od naših sljedećih blogova.

PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER!

Budite prvi koji će dobiti najnovije obavijesti i ekskluzivni sadržaj direktno u svoj inbox.