klizišta

Kako graditi na nestabilnim terenima i izbjeći klizišta?

Kako izbjeći klizišta?

U današnjem blogu predstavljamo vam primjere dobre prakse izvedbe objekata na potencijalno nestabilnim padinama. Temperature su pale, jesen nam je pred vratima te nas uskoro očekuju, htjeli mi ili ne, kišna razdoblja koja će ponovno aktualizirati temu u geotehničkom inženjerstvu – KLIZIŠTA.

Temu klizišta smo već obradili, a danas ćemo pokušati našim savjetima pomoći da ih bude čim manje. U nastavku dostavljamo grafikon sa primjerima dobre i primjerima loše prakse o izgradnji na nestabilnim terenima.

Znamo da je najbolje prije izgradnje i prije ulaska u novi projekt angažirati specijaliziranu tvrtku za geotehnička istraživanja koja bi provela istražne radove i izradila geotehnički elaborat. U elaboratu bi se dale preporuke za temeljenje buduće građevine te preporuke za uređenje okolnog tla. Ali to nije uvijek praksa. Pa barem poslušajmo nekoliko smjernica i preporuka, a u cilju izbjegavanja oštećenja uslijed pojave klizišta.

Kako treba graditi na nestabilnim terenima?

 

 

klizišta

Skica 1. Preporuke za gradnju na nestabilnim terenima

1. Pokušajte zadržati vegetaciju iznad (povrh) novog objekta. Iako je najlakše vegetaciju ukloniti prije početka radova kako bi se dobio dodatni prostor za izvedbu radova, skladištenje i privremeno korištenje ipak pokušajte sačuvati vegetaciju koja povećava stabilnost padine.

2. Izvedite oborinski kanal iznad kuće te ga usmjerite nizbrežno van utjecajnog područja gradnje. Kanal će poslužiti za odvodnju oborinskih voda te smanjiti infiltraciju u teren. Ako je moguće kanal obložite da bude što manje upojan te da čim više vode transportira van utjecajnog područja.

3. Oborinsku odvodnju sa krova objekta odvedite van utjecajnog područja, ne ispuštajte je oko objekta. Provjerite da li je sustav u funkciji i da nije začepljen ili da ne pušta vodu u teren oko objekta.

4. Ukoliko je potrebno, temeljite objekt na stijenskoj podlozi ili unutar povoljne geotehničke jedinice. Temeljenje na pilotima ili mikropilotima je ponekad skuplje, ali samo u startu. Vjerujte, sanacija oštećenja je mnogo mnogo skuplja. Nekada i nemoguća. Danas postoje razne vrste mikropilota, a cijene ovakvog načina temeljenja je u zadnje vrijeme sve isplativija.

5. Ako je potrebno izvedite drenažu padine sustavima kopanih drenova, a vodu provedite van utjecajnog područja.

6. Izbjegavajte metodu „izjednačavanja mase“, nije potrebno niti nužno iskopani materijal ugrađivati u nasip. Time na pojedinim mjestima „otežavate“ padinu i povećavate mogućnost pojave nestabilnosti.

7. Septičke jame praznite redovito, izvedite ih ispravno kako ne bi došlo do propuštanja. Ne praznite jame u teren.

8. Potporne konstrukcije moraju biti pravilno projektirane sa naglaskom na odvodnju podzemnih i oborinskih voda.

9. Zadržite vegetaciju ispod zahvata (nizbrežno).

klizišta

Slika 1. Vlačna pukotina na čelu klizišta

Preuzmite u pdf. formatu Kako graditi na nestabilnim terenima i izbijeći klizišta_

Ako imate bilo kakva pitanja slobodno nas kontaktirajte!

PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER!

Budite prvi koji će dobiti najnovije obavijesti i ekskluzivni sadržaj direktno u svoj inbox.