Bim tehnologija Geotech

BIM World 2017 konferencija u Munchenu

29. i 30.11.2017. sudjelovali smo na konferenciji BIM World 2017 održanoj u Munchenu unutar Munchnen Messea. Konferencija predstavlja jedan od najvećih evenata na temu BIM-a u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Bim tehnologija Geotech
Na konferenciji je prisustvovalo više od 120 izlagača, 2000 posjetitelja i 80 govornika, a navedene brojke uvelike govore o važnosti ove tematike i značaju same konferencije.

Na sajmu su izlagala gotovo sva važna imena koja se bave ovom tematikom, uglavnom su većina izlagača bili proizvođači programskih paketa i tehničke opreme, projektanti, konzultanti i ostali, a među njima se izdvajaju: Nemetschek grupa (Allplan, Solibri, SCIA, Archicad itd), Autodesk, Bentley, Trimble, Building SMART, BimObject, Archibus Solution Center, Leica, Faro, Bosch i drugi.

Jedan od čestih problema u BIM-u, a oko kojega se svi izlagači slažu, je usklađenost i međusobna suradnja između više platformi i proizvođača. Obzirom da je pri većim projektima neophodna suradnja između više projektanta koji koriste različite programske pakete različitih proizvođača, prilikom sinteze tih modela, često se utvrđuju greške i neusklađenost.

Doskočilo se tom problemu tako što su se krenuli razvijati i unaprjeđivati programi koji se bave upravo tom tematikom: importiranjem i eksportiranjem modela iz različitih formata, a podržavaju čak do 300 različitih formata.

Još jedna od zanimljivosti na sajmu bile su naočale i prezentacija 3D modela, te virtualna šetnja kroz prostor. Primjena Virtual reality-a je u današnje vrijeme vrlo učestala, te je također usko vezana uz BIM, kao i primjena Augmented Reality-a.

Bim tehnologija Geotech
Vrlo je zanimljiv i novi proizvod kacige za radnike s 360 kamerom i senzorima koja svaku minutu snima 360 fotografija (osim kada je ispred kamere drugi radnik kada kamera ne radi zbog zaštite privatnosti) pa na kraju dana dobijete VR šetnju kroz objekt i vidite što je taj dan napravljeno.

Bim tehnologija Geotech

Sa svake radne kacige dobije se fotodokumentacija te je omogućena ne samo kontrola radova po radniku, već i fotodokumentacija cijelog gradilišta po danima.

Na sajmu je izloženo i nekoliko skenera za Point Cloud koji je postao nezaobilazan pri modeliranju i dokumentaciji As Built stanja. Možemo izdvojiti Leica BLK360 Imaging Laser Scanner s mogućnošću snimanja 370,000 točaka u sekundi i vrlo pristupačnom cijenom.

Zanimljiv je i izložbeni primjerak M3 Trolley kolica s kamerama proizvođača NavVis za snimak As Bulit stanja i Point Clouda. Kad izlagače upitate o potrebnoj memoriji i okvirnoj veličini snimaka u GB samo se pristojno nasmiju i odgovore: “Tko više govori o memoriji”? 🙂

Bim tehnologija Geotech

Bim tehnologija Geotech

Zanimljiv je i eksponat američke tvrtke Holo Builder za primjenu 360 kamere pri izradi fotodokumentacije gradilišta i praćenje gradilišta kroz dane koja koristi već popularna Theta S 360 kameru.

Treba naglasiti da je jedan osjećaj nama bio malo čudan, a to je da smo stalno nešto očekivali vidjeti, nešto konkretnije, ali ne kraju smo shvatili da je zapravo BIM World zapravo sajam usluga, a ne proizvoda. A usluge je teško prezentirati.

BIM je u svijetu i Europi sustav koji je već odavno postavljen i ne predstavlja ništa novo već spada u standard, a većina izlagača godinama primjenjuje ne samo 4D već i 5D i 6D BIM.

Facility management je dominantno prisutan, a kako i ne bi kada se na taj segment troši većina novca – procijenjeno je da se oko dvije trećine ukupne investicije investira kroz održavanje u 30ak godina korištenja, a «samo» jedna trećina na izgradnju samog objekta.

Ali to ne predstavlja novost, pa čak ni kod nas. Postavlja se pitanje zašto se mi još uvijek borimo s osnovama BIM-a i 3D-a?

PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER!

Budite prvi koji će dobiti najnovije obavijesti i ekskluzivni sadržaj direktno u svoj inbox.